Lydkulisse i Væksthusene

Museum: Sciencemuseerne – Væksthusene

 
Projektbeskrivelse
I forbindelse med ombygningen og udvidelsen af Væksthusene i Botanisk Have har man valgt at inddrage stemningsgivende, auditive virkemidler. Udfordringen bestod bl.a. i at designe et lydsystem, der kan håndtere et større antal højttalere og desuden i at udvikle designværktøjer, som gør lyddesignere i stand til at skabe og afvikle dynamiske lydkulisser. Den færdige installation består af 87 højttalere placeret i bedene, ophængt i træer og under loftet. Positionen af alle højttalerne er registreret i en virtuel 3D-model af rummene og terrænet. Lyddesigneren arbejder i den virtuelle model og placerer og animerer lydeffekter, som efterfølgende automatisk sendes til de korrekte højttalere. Det er således muligt eksempelvis at skabe en auditiv illusion af en fugleflok, der letter fra jorden eller en frø, der bevæger sig gennem græsset. Systemet er designet, så det konstant kan udvikle sig og endda reagere på omgivelserne vha. en regnsensor placeret på taget og afstandssensorer på stierne.
 
Målsætning
At skabe værktøjer der gør en audiodesigner i stand til at udvikle dynamiske lydkulisser til et stort antal højttalere i Væksthusene. Designeren skal have mulighed for at arbejde med en visuel repræsentation af miljøet uden nødvendigvis at forholde sig til den underliggende tekniske installation.
 
Digitale virkemidler
Lydeffekter afviklet som henholdsvis stemningsskabende ambiente lyde, lokale retningsbestemte punktlyde, der kan ændre position, og lyde der aktiveres af sensorer, der registrerer publikum.
 
Genbrug og videndeling
Størstedelen af projektet er opbygget fra bunden med henblik på at kunne genbruges i senere projekter. En del af det grafiske designværktøj er baseret på computerspils-motoren Unity 3D. Programmet benyttes til at give en visuel repræsentation af miljøet og er udvidet med komponenter, der gør det muligt at kommunikere med et specialdesignet lydsystem.
 
Museumsmedarbejdere
Finn Borchsenius, leder af Væksthusene
 
Leverandør
CAVI (Aarhus Universitet)
 
Samarbejdspartnere
Audio Designer-uddannelsen, Aarhus Universitet
Lyddesigner Marcus Hjelmborg
 
Tidsrammer
Projektet udført juli-sept. 2014. Indviet ved den officielle åbning af De nye Væksthuse, 12. sept. 2014.

user-gravatar
infommex
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website