Tirpitz – en gemt perle

Gemt blandt klitterne ved den jyske vestkyst ud for Blåvand ligger Tirpitz; et nyt museum bygget op omkring en anden verdenskrig kanonstilling. Efter at have fået tildelt en håndholdt høretelefon, eller fjernbetjening som den bliver kaldt, træder man ned i udstillingerne. Med det samme glemmes tid og sted, og man opsluges af formidlingen. Historier om folk i havsnød, om tilblivelse og fund af rav, om byggesætbunkere, og hvad det ville sige at være tysker og leve med tyskere under anden verdenskrig – og dette før man er nået selve kanonstillingen, som museet Tirpitz er bygget op omkring. Her føltes det passende at tage en kaffepause og reflektere over alle sanseindtrykkende, før man afslutter med selve kanonstillingen.

 

1

Håndholdte høretelefoner har erstattet tekst og plancher, og det virker forbavsende godt – hvis man lader sig flyde med! 

 

Den indledende skepsis ved at få givet en digitalt høretelefon i hånden blev hurtigt overvundet, da formidlingen ved brug af stærke visuelle og taktile virkemidler fortælles primært gennem lyd på dansk, engelsk og tysk, alt efter hvad man er til. Normalt fravælger jeg lydguides, da de ofte er lange og… kedelige, og dermed distraherer fra objekterne og oplevelsen, men her er formidlingen ikke for lang; man formidler kun ét greb ved hver station istedet for at prøve at sige alt på samme tid. Det gør, at man som besøgende selv kan gå på opdagelse og vælge og vælge fra. Man skaber således sin egen personlige tur, og det virker faktisk godt! Samtidig er man ikke faldet i fælden at fjerne labels helt fra objekter, så man trods alt kan se, hvad et objekt er, før man tager stilling til, om man gør det til del af ens personlige rejse. Der er helt sikkert besøgende, der vil savne mere tekst, og lydguiderne fungerer nok allerbedst, når man besøger museet alene og ikke behøver at være social.

 

2

Høretelefoner aktiveres ved blot at pege dem mod symbolbrikker rundt omkring i udstillingerne

 

Brugen af audiovisuelle medier er gennemført og fungerer rigtigt godt. Der bruges subtile videolandskaber som baggrunde i montrer, mennesker dukker op som projektioner på væggene i bunkere, søgelys og lyseffekter spiller godt sammen med kulisserne, og det eneste, man kunne savne lidt, var et subtilt lydbillede i bunkerafdelingen, der ville have fuldendt oplevelsen, og navigationen er lidt mangelfuld – begge ting jeg ved museet allerede arbejder på, men det fungerer absolut glimrende på trods.

 

Efter at have udforsket de tre hovedudstillingsområder, og haft en reflekterende kaffepause, skulle jeg til at begive mig mod selve kanonstillingen, da udstillingen om havet pludselig blev mørkelagt; gardinerne sænkedes, og lyset dæmpedes. De besøgende stoppede i deres gøremål, og man blev omringet af et omfattende audiovisuelt show, der bragte vægge, kulisser og loft i spil med store videoprojektioner, der på få minutter tog os på en tidsrejse fra istid, oldtid og vikingetid, gennem søredninger, fiskere og vesterhavsmalere til nutidens turister. Jeg fik gåsehud, da kulisser blev til stormbølger med et skib i havsnød, og jeg kunne næsten mærke varmen fra nødraketten, der blev skudt over mit hoved. Oplevelsen er ikke så dyb i forhold til formidlingen, og den er nok mest stemningsskabende, men lader man sig gribe med, er det utrolig vellykket og et ‘must see’.

 

3

Pludselig mørkelægges rummet og bringes i spil med et utroligt AV-show

 

Efter et virvar af sanseindtryk fører en lang grå gang ned til selve kanonstillingen. Her havde man ikke forsøgt at plastre det til med farver, plancher og skærme, men lod den rå beton og det rustne vredne jern tale for sig selv med brug af stemningsfyldt belysning, lydeffekter og diskrete lyttestationer – igen kom høretelefonen til sin ret, og det var måske her, den virkede bedst; små korte indslag fortalte om alt fra geværnicher til den forholdsvis komplekse konstruktion og funktion af stillingen – fortalt i små let fordøjelige bidder. Det er imponerende, at man har friholdt sig fristelsen at tilføje en masse tekst og billeder, og det står i perfekt kontrast til de farverige formidlingsrum, man kommer fra.

 

Rå bygning

Den rå bygning har fået lov at stå, og dramatisk lys og lydeffekter skaber stemning

 

Tirpitz mætter sanseindtryk og indgyder fascination i emner, der sjældent behandles. Det er meget vellykket. Tirpitz ligger som en tredje ny museumsperle langs den jyske vestkyst – sammen med Strandingsmuseet St. George og Vadehavscentret. Tirpitz er helt bestemt et besøg værd!

user-gravatar
infommex
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website